روانکاری گیربکس صنعتی + مزایا و نحوه روغن کاری گیربکس + روغن مناسب گیربکس
روانکاری گیربکس صنعتی
روانکاری گیربکس صنعتی به دلایل مختلفی انجام می شود. همچنین روش های مختلفی برای روانکاری یا روغن کاری گیربکس صنعتی وجود دارد. مهمترین این دلایل نگهداری و همینطور بازده و کارایی بالاتر دستگاه است. روغن کاری گیربکس علاوه بر افزایش طول عمر قطعات، کارایی آنها را هم بهبود می بخشد.
همچنین روغن کاری گیربکس دارای شرایظی است تا عملکرد دستگاه صحیح باشد. بنابراین روانکاری گیربکس صنعتی باید کاملاً صحیح انجام شود. در واقع هدف از روغن کاری گیربکس صنعتی جلوگیری از خرابی و فرسایش قطعات متحرک می باشد. روغن کاری صحیح از اصول اولیه نگهداری گیربکس ها بوده و انتخاب روان کننده مناسب به عمر طولانی، کارکرد یکنواخت و راندمان بالای گیربکس کمک می نماید.
روغن کاری گیربکس صنعتی علاوه بر افزایش بازده گیربکس بر عوامل دیگری مثل جلوگیری از آسیب و فرسودگی قطعات تاثیر گذار است. به طور کلی روانکاری گیربکس صنعتی منجر به صرفه جویی در هزینه ها هم میشود. می توان گفت که هزینه های ناشی از خرابی و فرسایش گیربکس بسیار بیشتر از هزینه های نگهداری گیربکس و روغن کاری گیربکس می باشد. در نتیجه روانکاری گیربکس صنعتی انتخاب هوشمندانه ای برای نگهداری و در عین حال جلوگیری از هزینه های ناشی از فرسودگی می باشد.
مزایای تعویض روغن گیربکس را به صورت موارد زیر آورده ایم:
- روانسازی عالی
- جلوگیری از شکستگی قطعات
- عملکرد روان دستگاه
- کاهش نویز و لرزش
- افزایش طول عمر قطعات
- کاهش فشار بر روی دستگاه
- حفاظت از قطعات مختلف
- از بین بردن آلودگی ها
- کاهش رسوب
- روان بودن دنده ها
- پایین آمدن دمای کاری
- کاهش هزینه ها
شرایط روغن کاری گیربکس
- استفاده از نیروی متخصص: عمل روانکاری گیربکس صنعتی شرایط خاص به خود را دارد. یکی از شرايط لازم برای این کار استفاده از نیروی ماهر جهت روانکاری می باشد که میتواند تأثیر مستقیم بر کیفیت روانکاری گیربکس داشته باشد.
- استفاده از روغن مناسب: یکی دیگر از شرايط مهم در روغن کاری گیربکس، استفاده از روغن مناسب است. این مورد نیز نقش مهمی در عملکرد گیربکس و بازده آن دارد.
- زمانبندی روانکاری: یکی دیگر از متغیرهای تاثیر گذار در روانکاری، زمانبندی انجام روانکاری گیربکس صنعتی می باشد. زمانبندی روانکاری گیربکس با توجه به شرايط مختلف میتواند تفاوت داشته باشد، که معمولا زمانبندی توسط افراد متخصص صورت می گیرد.
به عنوان مثال برخی از قطعات گیربکس صنعتی نیازمند روغن کاری مرتب و جدا از سایر قطعات هستند، از این رو زمانبندی انجام روانکاری توسط افراد باتجربه و یا کاتالوگ نحوه استفاده و روانکاری گیربکس صورت می گیرد. درواقع به دلیل تفاوت در انواع گیربکس و همچنین روغن مورد استفاده، به طور کلی زمانبندی روانکاری، نحوه و فواصل زمانی متفاوت می باشد.
انواع زمانبندی روانکاری گیربکس صنعتی
روغن کاری روزانه گيربكس
روغن کاری روزانه گیربکس معمولا در بعضی قطعات حساس صورت میگیرد. روانکاری گیربکس صنعتی به صورت روزانه نیازمند تخصص کافی است و با نظارت فرد ماهر صورت می گیرد که معمولا قبل از شروع به کار گیربکس انجام میشود.
روغن کاری هفتگی و ماهانه گيربكس
روانکاری گیربکس صنعتی به صورت هفتگی و ماهانه نيز توسط افراد متخصص صورت میگیرد و در عملکرد و بازده دستگاه نقش مهمی ایفا میکند.
روغن کاری سه ماهه
روانکاری به صورت سه ماهه با نظارت تیم فنی تعمیرات گیربکس صورت میگیرد و توسط مسئول متخصص انجام میشود.
روغن کاری شش ماهه
برنامه زمانی روانکاری به صورت شش ماهه نیز توسط متخصص و همراه با بررسی و سرویس کلی قطعات انجام شده و سپس روغن کاری گیربکس صورت میگیرد.
روغن مناسب گیربکس صنعتی
روغن کاری گیربکس ها از مهم ترین مسائل نگهداری آن ها به شمار می رود. البته برخی از گیربکس ها روان کاری دائمی شده اند، این نوع گیربکس ها نیازی به روغن کاری ندارند. از این رو دارای درپوش های تراز روغن، تخلیه و یا هواکش نمی باشد.
واسکازین نیز مانند ساير روغنها نیاز به تعویض دارد که تعویض به موقع آن باعث روان کارکردن گیربکس، افزايش عمر مفيد قطعات، كاهش درجه حرارت گيربكس، كاهش سر و صدا و در نهايت بهبود عملكرد آن میشود.
برای اینکه گرد و غبار و ذرات ریز یا رسوبات خارجی اطراف ورودی مخزن روغن به داخل گیربکس وارد نشوند و چزخ دنده ها و سایر قطعات را دچار تنش نکند فیلتر روغن در ابتدای مخزن قرار داده اند تا از ورود این مواد زائد جلوگیری به عمل آورد.
گیربکس های با توان کم و متوسط که نیازی به روغن ندارند و با گریس پر شده اند.
گیربکس های با توان متوسط و بالا که نیاز به روانکاری دارند و این گیربکس ها معمولاً بدون روغن تحویل داده می شوند و قبل از کار باید حتماً این کار انجام شود .
توجه: در گیربکس هایی که دارای فلنچ هستند باید پوسته قسمت کاهش دور اولیه را قبل از راه اندازی با روغن پر کنید .
روغن مناسب برای گیربکس صنعتی باید دارای شرایط زیر باشد:
- دارای خاصیت پایداری حرارتی و اکسیداسیون مناسب
- دارای مقاومت بسیار خوب در برابر زنگ زدن و خوردگی
- خاصیت بسیار خوب جدا پذیری روغن از آب
- خواص بسیار خوب ضد سایش
- غلظت مناسبی داشته باشد
- دارای ویسکوزیته مناسب که باعث افزایش عمر قطعات می شود
- توان تحمل دمای بالا
انواع روغن گیربکس صنعتی
انواع مختلفی روان کننده گیربکس صنعتی در بازار عرضه می شود که هر یک ویژگی های خاص خود را دارند و برای گیربکس به خصوصی استفاده می شوند. برخی از مهم ترین روان کننده های مورد استفاده در گیربکس های صنعتی عبارتند از:
- روغن معدنی: روغن های معدنی، به دلیل قیمت مناسب و ویژگی های خوب ضد سایش و ضد خوردگی، در بسیاری از گیربکس های صنعتی استفاده می شوند.
- روغن سنتزی: روغن های سنتزی به دلیل داشتن ویژگی هایی مانند پایداری حرارتی بالا، ضد سایش و ضد خوردگی، در بسیاری از گیربکس های صنعتی استفاده شده و از ترکیبات شیمیایی ساخته می شوند. این روغن ها با توجه به نوع گیربکس و شرایط عملکرد آن، از ترکیبات مختلف روغن های پایه و افزودنی تشکیل شده اند.
- گریس: گریس یکی از رایج ترین روان کننده های بازار است که به دلیل داشتن ویژگی هایی مانند ویسکوزیته بالا و مقاومت در برابر فشار و سایش، معمولاً برای محافظت از قطعات گیربکس مانند دنده ها، بلبرینگ ها و شفت ها استفاده می شود.
هنگام انتخاب انواع روغن روان کننده گیربکس نکات زیادی را باید در نظر گرفت :
- نوع گیربکس: ابعاد، فلزی که دندانه ها از آن ساخته شده اند، خواص کشویی و نسبت چرخ دنده، بدنه باز یا بسته و غیره
- شرایط کار: بسته به میزان بار، میزان ارتعاش و ضربه، خواص ضد سایش و فشار شدید انتخاب روان کننده را تعیین می کند.
- دمای روغن سرویس: بسیار پایین، متوسط بین 20 تا 80 درجه سانتی گراد، گرمای بیش از 80 درجه سانتیگراد و شدید در بیش از 120 درجه سانتی گراد
- اثرات احتمالی که ممکن است محیط گیربکس روی روان کننده داشته باشد: برخی از روغن ها خاصیت ضد خوردگی را افزایش داده اند تا طول عمر سیال را در صورت قرار گرفتن در معرض رطوبت، گرد و غبار یا سایر عناصر حفظ کنند.
- اثرات احتمالی که روان کننده ممکن است در صورت نشتی روی محیط گیربکس داشته باشد: تجزیه پذیری محیطی، خصوصیات مواد غذایی یا عدم لکه گیری ممکن است مورد نیاز باشد.
- شرایط نگهداری: یک مایع مصنوعی که می تواند فاصله های زیادی بین تعویض روغن ایجاد کند و سطح ایمنی بالایی را تضمین می کند، می تواند منجر به صرفه جویی قابل توجهی در هزینه های نگهداری شود.
روش های روغن کاری گیربکس صنعتی
روغن کاری گیربکس صنعتی به روش های مختلفی انجام می شود که مهمترین آنها عبارتند از:
- حمام روغن
- گردش روغن اجباری
- جت روغن
حمام روغن
روغن کاری گیربکس صنعتی به این روش، عموماً برای گیربکس هایی که سرعت خطی کم دارند، استفاده می شود. روغن کاری بیرینگ ها، یکی از مهم ترین نکاتی است که باید به آن توجه داشت. به عنوان مثال گاهی بخشی از بیرینگ داخل روغن قرار می گیرد، ولی طراحی پوسته آن به نحوی است که پشت بیرینگ روغن کاری نمی شود، در این موارد باید از طریق سوراخ های مخصوص روغن کاری، روغن به درون پوسته ریخته شود و مقادیر اضافی آن از سوراخ تخلیه، خارج شود و گردش روغن به خوبی انجام پذیرد. مهم ترین فایده گردش روغن، کمک به انتقال حرارت و کاهش دما می باشد.
این روش به عنوان روش پاشش روانکار نیز شناخته می شود و اغلب برای گیربکس های مارپیچ و مورب استفاده می شود. زیرا از مخزنی استفاده می کند که به طور کامل یا بخشی از روغن پر شده است. این فرآیند با فرو بردن دندانه های چرخ دنده در روغن و سپس پاشیدن آن روغن بر روی دیگر چرخ دنده ها و اجزای بلبرینگ و در عین حال چرخش با سرعت مماسی حداقل 3 متر بر ثانیه عمل می کند. روغن کاری پاشش محدودیت هایی دارد که یکی از آنها سطح روغن است. نظارت بر سطح روغن در طی این فرآیند بسیار ضروری است، زیرا اگر سطح روغن بیش از حد بالا باشد ، از دست دادن تحریک ایجاد می شود. اگر سطح روغن خیلی پایین باشد، روغن کاری کافی انجام نمی شود و چرخ دنده ها سرد نمی شوند.
گردش روغن اجباری
گیربکس صنعتی با سرعت خطی متوسط و یا سرعت خطی خیلی کم، از روش روانکاری گردش روغن اجباری استفاده می کنند. در این روش روغن توسط یک یا چند پمپ و لوله های رابط آن ها به اجزای سیستم رسیده و از آن جایی این سیستم از فیلترینگ روغن بهره می برد، همشه روغن تازه در سیستم گردش دارد. از جمله مزایای این روش می توان به مصرف کمتر روغن نسبت به روش های دیگر، تازه بودن روغن موجود در سیستم و افزایش طول عمر بیرینگ ها اشاره نمود. همچنین در این روش حتی اگر گیربکس به صورت عمودی نصب شده باشد، تمامی بلبرینگ های بالا دست آن نیز، به راحتی روغن کاری می شوند.
همچنین روغن باید دارای ویسکوزیته مناسب باشد ، به ویژه هنگامی که در سیستم بسته استفاده می شود. برای دستیابی به بهترین نتایج و اطمینان از روانکاری مناسب دندانه های چرخ دنده، باید از مقدار مناسب گریس استفاده شود. استفاده از چربی بسیار کم از تشکیل یک روغن روان کننده مناسب جلوگیری می کند، در حالی که چربی اضافی منجر به از دست دادن قدرت شدید و کشش چسبناک می شود.
جت روغن
روش جت روغن برای گیربکس هایی که با سرعت بسیار زیاد کار می کنند مناسب است. در این روش روغن با سرعت زیادی بین رینگ داخلی و قفسه تزریق شده و با خروج روغن، انتقال حرارت با تلفات نسبتاً کمتری انجام می گیرد.
به این روش روانکاری با روغن تحت فشار و یا اسپری کردن نیز گفته می شود. در این روش، روان کننده روغن را مستقیما روی چرخ دنده ها و سایر عناصر می ریزند. با این حال این روش همیشه مفید نیست ، زیرا نیروهای گریز از مرکز زیاد بر جهت اسپری تاثیر می گذارد. در نهایت تکنیک روانکاری قطره ای روغن را از مخزن از طریق یک سیستم لوله کشی داخلی می گیرد و قطرات روغن را مستقیما روی سطوح و عناصر چرخ دنده پمپ می کند. این روش اغلب با روش پاشش یا حمام روغن ترکیب می شود ، جایی که دسترسی به برخی از قسمت ها از طریق چربی روغن مشکل است.
نکات مهم در روغن کاری
قبل از راه اندازی گیربکس مطمئن شوید که سطح روغن درست بوده و ویسکوزیته روغن برای نوع بار مصرفی، مناسب است. وقتی گیربکس را با گریس ترکیبی روغن کاری کرده باشید نیاز به روغن کاری بعدی نیست. اگر روغن معدنی استفاده شده توصیه می شود که روغن را پس از 500 تا ساعت کار اولیه عوض کرده و بهتر است داخل گیربکس را شستشو دهید. همینطور در فواصل زمانی منظم ،سطح روغن را بازرسی و روغن را پس از 4000 ساعت کار عوض کنید. و اگر از روغن ترکیبی استفاده کرده اید باید آنرا پس از 8000 ساعت کار تعویض نمایید در صورتی که گیربکس قبل از راه اندازی احتمال ماندن در هوای مرطوب به مدت زیاد داشته باشد بهتر است آنرا پر از روغن کنید، پس از مدتی راه اندازی موتور گیربکس دار، سطح روغن را مقدار مطلوب برسانید.
راهکارهای عملی برای بهبود روغن کاری گیربکس
برخی از راهکارهای عملی برای بهبود روغن کاری گیربکس صنعتی عبارتند از:
- تعویض روغن: تعویض روغن به صورت دوره ای و منظم، می تواند عمر مفید و کارایی گیربکس ها را بهبود بخشد.
- استفاده از فیلترهای روغن کاری: استفاده از فیلترهای روغن کاری، می تواند تا حد زیادی از آلودگی روغن کاسته و عمر مفید و کارایی گیربکس را بهبود بخشد.
- تنظیم روزانه روغن: تنظیم روزانه سطح روغن تا حد مناسب، می تواند از کاهش سطح روغن درون گیربکس ها جلوگیری کرده و تأثیر مثبتی روی پایداری حرارتی و عمر مفید گیربکس داشته باشد.
- استفاده از روغن با کیفیت: استفاده از روغن های با کیفیت، می تواند عمر مفید و کارایی گیربکس را به طور قابل توجهی افزایش بخشد.
در نهایت
به طور کلی میتوان گفت روانکاری گیربکس صنعتی علاوه بر سهولت کنترل کارکرد و افزایش بازده میتواند با کاهش هزینه های مختلف، هم به صورت اقتصادی و هم از لحاظ کارایی باعث افزایش راندمان شود.
با توجه به اینکه گیربکس صنعتی ماشینی حساس و نیازمند نگهداری محسوب میشود داشتن نیروی متخصص در سرویس و نگهداری و همچنین روانکاری از اهمیت بسیاری برخوردار است.
زمانبندی روانکاری گیربکس صنعتی نیز عامل بسیار مهمی در جهت نگهداری قطعات و جلوگیری از فرسایش بوده و استفاده از افراد ماهر در این زمینه و همچنین استفاده از روغن با کیفیت مناسب در روانکاری قطعات گیربکس بسیار حائز اهمیت است.