انتخاب الکتروموتور ضد انفجار مناسب

انتخاب الکتروموتور ضد انفجار مناسب

فهرست عناوین مطالب

درباره الکتروموتور ضد انفجار چه می دانید؟

ابتدا برای انتخاب الکتروموتور ضد انفجار باید با تعریف آن آشنا باشیم. همانطور که می‌دانیم، الکتروموتور ضد انفجار یا الکتروموتور ضد جرقه، نوعی موتور الکتریکی است، که در محیط های پرخطر از لحاظ انفجار، مورد استفاده قرار می‌گیرد.این الکتروموتورها برای کار در صنایعی مانند صنایع نفت و گاز، شیمیایی، معدنی و دیگر صنایع با مواد قابل اشتعال، قابل انفجار و سرطان زا، مورد استفاده قرار می‌گیرند.

منظور از محیط های خطرناک، برای نصب الکتروموتور ضد انفجار، محیط هایی است که در آن، گازها و بخارهای قابل اشتعال، پودرهای سوختنی و مواد شیمیایی خطرناک وجود دارد. به عبارت دیگر به دلیل وجود این مواد، این محیط‌ها، به عنوان محیط های خطرناک و قابل انفجار شناخته می‌شوند.

البته این نکته را نیز در نظر داشته باشید که لفظ ضد انفجار در این نوع الکتروموتورها به این معنی نیست که موتور هرگز منفجر نمی شود و یا از انفجارهای خارجی به طور کامل مصون است. درواقع، این نوع موتورهای الکتریکی، دارای ویژگی هایی هستند که از انفجار موتور داخلی در اثر احتراق در فضای پرخطر و قابل احتراق جلوگیری می‌کند.

بنابراین همانند دیگر موتورهای الکتریکی نیاز به مراقبت و نگهداری دارند، تا از بروز هزینه های جانبی و آسیب های احتمالی جلوگیری شود، و با توجه به اینکه در محیط‌های پر خطر نصب می‌شوند احتیاط‌های لازم باید رعایت شود تا از بروز حادثه‌ای خطرناک هم جلوگیری شود.

ما در این مطلب درباره ویژگیهای این نوع موتورهای الکتریکی،مزایا و  کاربرد آنها صحبت می‌کنیم و به سوالاتی که ممکن است برای کاربران پیش بیاید، پاسخ می دهیم. پس در ادامه با ما همراه باشید.

مواجهه الکتروموتور ضد انفجار با حریق چگونه است؟

در هنگام انتخاب الکتروموتور ضد انفجار باید توجه داشته باشیم که اگر در این الکتروموتورها جرقه یا احتراقی صورت گیرد، به هیچ وجه به خارج الکتروموتور انتشار نمی‌یابد و باعث احتراق در محیط نمی‌گردد. این موتورها دارای پوشش و پوسته ضخیمی بوده و وزن آنها بیشتر از مدل های دیگر الکتروموتورها است. محدوده کاری این موتورها در محیط های انفجاری خطرناک می‌باشد.

نوع طراحی این موتورهای الکتریکی که یک الکتروموتور خاص است ، بدین صورت است که، در محیط هایی که احتمال وقوع انفجار وجود دارد، ایمنی و عملکرد بالایی را به همراه دارد. در طراحی آنها، از مواد خاصی مانند برنج، آلومینیوم، فولاد ضد زنگ و مواد مقاوم در برابر حرارت و شوک استفاده می شود.

این موتورها در محیط های با خطر انفجار، قابلیت کنترل سرعت، تنظیم بار، کارایی و دقت بالایی دارند. الکتروموتورهای ضد جرقه یا ضد حریق برای کاهش ریسک وقوع آتش سوزی و انفجار در محیط کاری، از روش هایی مانند کاهش سرعت، محدود کردن دما و … استفاده می کنند. از طرفی، این الکتروموتورها در هنگام عیب‌یابی و تعمیر، باید تحت نظارت و کنترل دقیق قرار گیرند.

همچنین، الکتروموتورهای ضد جرقه مطابق با استانداردهای ایمنی و بهداشتی بین‌المللی، مانند IECEx، ATEX، UL و CSA، طراحی و تولید می شوند. این استانداردها برای ارائه حداکثر ایمنی در محیط های با خطر حریق و انفجار، مشخصات مورد نیاز برای این نوع الکتروموتورهای را تعیین می کنند.

ویژگی های الکتروموتور ضد انفجار

الکتروموتورهای ضد انفجار به دلیل ویژگی‌های خاصی که دارند، مانند قابلیت اجرا در محیط های با خطر انفجار، کلاس راندمانی بالا، عمر طولانی، در مدت زمانی طولانی نیاز به تعمیرات نخواهند داشت. در نتیجه هزینه تعمیرات کمتری را در پی دارند. بنابراین انتخابی ایده‌آل برای محیط‌های صنعتی با خطر انفجار هستند.

بنابراین با انتخاب الکتروموتور ضد انفجار مناسب برخی موارد ایمنی مهم را برای محیط های مورد استفاده خود، به ارمغان خواهید آورد.

برخی از این ویژگی‌ها عبارتند از:

  1. محافظت از قطعات الکترونیکی در داخل موتور در برابر خطرات خارجی مانند گرد و غبار و رطوبت
  2. طراحی بهینه برای جلوگیری از انتقال حرارت از موتور به محیط بیرونی
  3. استفاده از موادی با خاصیت ضد انفجار در ساختار موتور
  4. ساختار محکم و مقاوم در برابر ضربه و لرزش
  5. قابلیت اجرا در شرایط سخت و پرخطر، از جمله در محیط هایی که ممکن است با گازها یا گرد و غبار های قابل اشتعال آلوده شده باشد
  6. استفاده از روغن آبکافت و روکش مقاوم در برابر خوردگی و اکسیداسیون برای افزایش طول عمر الکتروموتور
  7. طراحی خاص و محکم موتور برای جلوگیری از نشتی گازهای قابل اشتعال به بیرون در صورت بروز انفجار در داخل موتور

با دانستن این ویژگی ها می توان فهمید که استفاده از این نوع موتورها، برای جلوگیری از انفجار در محیط های پرخطر بسیار مهم و البته ضروری هستند، و ایمنی محیط و افراد بدین وسیله حفظ خواهد شد.

الکتروموتورهای ضد جرقه معمولاً در برابر ضربه، ارتعاشات، گرد و غبار، رطوبت، شوک‌های الکتریکی و حتی بخارات سوخت مقاوم می‌باشند. همچنین، این الکتروموتورها در صورت بروز انفجار درونی، مانع از گسترش حریق هستند. برای این منظور، طراحی خاصی برای قطعات داخلی این الکتروموتورها انجام شده است تا در صورت انفجار، انرژی آزاد شده درون موتور، به سمت خارج از موتور منحرف شود و از این طریق از گسترش آتش جلوگیری شود.

قطعات اصلی این نوع موتورها، مانند دو بلبرینگ و شفت، درون یک پوشش ضد انفجار قرار دارند. پوشش این الکتروموتورها بر اساس استانداردهای بین المللی و محدودیت های مندرج در نوع مواد مورد استفاده، طراحی و ساخت تولید می شود. بسیاری از صنایع از جمله نفت و گاز،  صنعت معدن، شیمیایی، پالایشگاهی، فولاد و … از الکتروموتورهای ضد انفجار برای کاربردهای مختلف خود استفاده می کنند.

مزایای خرید الکتروموتورهای ضد انفجار

برخی از مزایای خرید الکتروموتورهای ضد انفجار و استفاده از آن ها عبارتند از:

  1. جلوگیری از بروز انفجار و ایجاد خطر برای کارکنان و تجهیزات صنعتی
  2. کاهش هزینه های بیمه و افزایش ایمنی در محیط کار
  3. افزایش کارایی و دقت در عملیات صنعتی
  4. کاهش هزینه های نگهداری و تعمیرات به دلیل مقاومت بیشتر در برابر خرابی و سایر خطرات صنعتی
  5.  قابلیت سازگاری بالا در رنک استاندارد ایمنی
  6. تناسب تکنولوژی به‌کار رفته با صنایع هدف (گاز، نفت، معدن، شیمیایی)

در کل، خرید و انتخاب الکتروموتور ضد انفجار با توجه به ویژگی‌های ایمنی و عملکردی خود، برای استفاده در محیط های پرخطر صنعتی بسیار مناسب هستند. و همچنین سازگار با شرایط دشوار صنعتی و اماکن خطرناک از جمله پتروشیمی‌ها، نفت و گاز، صنایع غذایی و داروسازی، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

قیمت الکتروموتور ضد انفجار 

قیمت الکتروموتور ضد انفجار تحت تأثیر عوامل مختلف قرار می گیرد. برای مثال، عواملی مانند قدرت (توان) الکتروموتور، نوع ورودی برق، نوع محیط و محل استفاده و همچنین نوع مواد سازنده الکتروموتور می‌توانند بر قیمت آن تأثیر بگذارند.

انتخاب الکتروموتور ضد انفجار مناسب

انتخاب الکتروموتور ضد انفجار مناسب منوط به عوامل مختلف است و از مهمتر این است که برای چه محیط و چه کاربری انتخاب می‌شود و باید چه موارد ایمنی در نظر گرفته شود.ایمنی پیشگیرانه مستلزم انتخاب دقیق تجهیزات، به ویژه موتورهای الکتریکی، در محیط های خطرناک بازیافت نفت و گاز، پالایشگاه های شیمیایی و نفت و محیط های معدنی است.

در ادامه به بررسی انواع این الکتروموتورها که در چندین دسته بندی معرفی می شوند، می پردازیم. ولی به صورت کلی، می‌توان گفت که، موتورها ممکن است به یکی از این دو روش انفجار ایجاد کنند:

  1. سطح موتور در حین کار آنقدر داغ می شود که بخار، گاز یا گرد و غبار را مشتعل می کند.
  2. دلیلی ناشی از نقص موتور، مانند خرابی عایق سیم پیچ یا مشکل منبع تغذیه، مواد محیط را مشتعل می کند.

انواع الکتروموتور ضد انفجار از دیدگاه‌های مختلف صنعتی

الکتروموتورهای ضد انفجار از دیدگاه های مختلف دسته بندی می شوند که چند مورد معمول آن را معرفی می کنیم:

1- در این دیدگاه، الکتروموتورهای ضد انفجار به دو دسته اصلی تقسیم می شوند، این دو دسته، شامل الکتروموتورهای ضد انفجار دستی و روتوری هستند.

  • الکتروموتورهای ضد انفجار دستی بیشتر برای استفاده در ابزارهای دستی، مانند دستگاه های سنگ زنی و دستگاه های برش استفاده می شوند.
  • الکتروموتورهای ضد انفجار روتوری، برای استفاده در ماشین آلات صنعتی مانند پمپ ها، فن ها و کمپرسورها مورد استفاده قرار می گیرند.

2- در این دیدگاه، الکتروموتورهای ضد انفجار در صنعت، به دو نوع انعطاف پذیر و غیر انعطاف پذیر تقسیم می شوند.

  • الکتروموتورهای غیر انعطاف پذیر، برای استفاده در ماشین آلاتی که باید به صورت ثابت در یک نقطه قرار بگیرند، مورد استفاده قرار می گیرند.
  • الکتروموتور های انعطاف پذیر، برای استفاده در ماشین آلاتی که نیاز به حرکت دارند، مانند تسمه نقاله ها، برای کاربردهای خاص طراحی شده اند.

3- از یک دیدگاه دیگر، الکتروموتورهای ضد انفجار را می توان به دسته های مختلفی تقسیم بندی کرد. این انواع مختلف، به صورت کلی شامل موارد زیر هستند:

  • الکتروموتورهای ضد انفجار AC (متناوب) و DC (مستقیم)
  • الکتروموتورهای ضد انفجار تک فاز و سه فاز
  • الکتروموتورهای ضد انفجار با دو سرعته و تک سرعته
  • الکتروموتورهای ضد انفجار با پروانه های مختلف، از جمله پروانه کم فشار، پروانه فولادی، پروانه غیر نوار و …
  • الکتروموتورهای ضد انفجار با بدنه های متفاوت، از جمله الکتروموتورهای آهنی، مسی و برنجی
  • الکتروموتورهای ضد انفجار با نوار و بدون نوار
  • الکتروموتورهای ضد انفجار با بلبرینگ یا بدون بلبرینگ
  • الکتروموتورهای ضد انفجار با دسته کشویی

لازم به ذکر است که هر یک از انواع الکتروموتورهای ضد انفجار بسته به نیاز و موارد استفاده مختلف، ویژگی های خاص خود را دارد. به عنوان مثال، انتخاب الکتروموتور ضد انفجار AC و DC بسته به نیاز مشتریان و موارد استفاده، قابلیت ها و محدودیت های متفاوتی که دارند، باید انجام شوند. همچنین، الکتروموتورهای ضد انفجار با بلبرینگ و بدون بلبرینگ نیز به دلیل اختلاف در محیط استفاده، دارای ویژگی های متفاوتی هستند.

انواع الکتروموتور ضد انفجار از نظر نوع محل استفاده

این نوع موتورها بر اساس محل استفاده و کاربردهای مختلف، به چند دسته تقسیم می شوند. در ادامه به برخی از انواع الکتروموتور ضد انفجار معرفی شده است:

  1. الکتروموتورهای ضد انفجار بادوام (Flameproof): این موتورها با استفاده از پوشش های محافظ بسیار قوی، کابل های ورودی و خروجی خاص و یک سیستم خنک کننده قوی تولید می شوند. این الکتروموتورها معمولاً در صنایعی مانند نفت و گاز، معدن، شیمیایی، پالایشگاهی و … مورد استفاده قرار می گیرند.
  2. الکتروموتورهای ضد انفجار با سیستم خنک کننده داخلی (Increased Safety): در این نوع الکتروموتورها، سیستم خنک کننده داخلی قرار دارد که مانع از گرم شدن بیش از حد موتور و به دنبال آن بروز خطر انفجار می شود. این الکتروموتورها به طور گسترده در صنایعی مانند خودروسازی، ماشین آلات و … استفاده می شوند.
  3. الکتروموتورهای ضد حریق با روغن محافظ (Oil Immersed): این الکتروموتورها به دلیل محافظت موثری که با استفاده از روغن برای قطعات داخلی موتور برای آن ها فراهم می شود، برای استفاده در محیط های خطرناک و در دماهای بالا مناسب هستند.
  4. الکتروموتورهای ضد انفجار تک فاز: این دستگاه ها، برای استفاده در فضاهای کوچک و صنایع کوچک و همچنین برای استفاده در کاربردهای خاص طراحی شده اند.

انواع الکتروموتور ضد انفجار بر اساس نوع کاربردشان

ضد جرقه ها بسته به نوع کاربرد خود متفاوت می‌باشد، الکتروموتور ضد انفجار در دو مدل کلی الکتروموتور ضد انفجار پوسته باز و پوسته بسته، تولید می‌شود.

1- الکتروموتورهای ضد انفجار پوسته باز : در الکتروموتورهای پوسته باز، دریچه‌هایی برای تهویه‌ی هوا، تعبیه شده که به همین خاطر برای استفاده در محیط‌هایی که در مجاورت گازهای خطرناک هستند، مناسب نیستند. با این حال دارای سطوح حفاظتی خاص خود هستند و برای استفاده در محیط‌هایی با درجه خطر کمتر، مناسب‌اند. الکتروموتورهای پوسته باز خود بر اساس قابلیت و درجه‌ی حفاظتی به چهار دسته به عناوین زیر تقسیم می‌شوند:

  • الکتروموتور ضد رطوبت
  • الکتروموتور ضد پاشش آب
  • الکتروموتور ضد آب
  • الکتروموتور کاملا محافظت شده

2- الکتروموتورهای ضد انفجار پوسته بسته : این نوع از الکتروموتورها همان‌طور که از نامشان مشخص است، با بدنه‌ای ایزوله تولید می‌شوند و برای استفاده در محیط‌هایی که گازهای مخاطره‌آمیز وجود دارند، مناسب هستند. الکتروموتورهای پوسته بسته خود بر حسب درجه‌ی حفاظتی و میزان نشت‌بندی، در سه نوع زیر، عرضه می‌شوند:

  • با تهویه‌ی هوای محدود و مورد نیاز
  • بدون تهویه‌ی هوا
  • همراه با فن خنک کننده

کاربرد الکتروموتورهای ضد انفجار

الکتروموتور ضد انفجار در اغلب صنایع که دارای تکنولوژی اشتعال‌زا هستند، می‌تواند بسیار کاربرد داشته باشد. لذا به منظور آشنایی بیشتر به ذکر چند نمونه کاربرد آن در صنایعی که در اولویت نخست استفاده از این دستگاه هستند، اشاره می‌کنیم. انتخاب الکتروموتور ضد انفجار مناسب برای این محیط ها از اهمیت بالایی برخوردار است.

  1. صنایع گازی و نفتی: الکتروموتورهای ضد انفجار در میادین نفتی به وفور مورد استفاده قرار می‌گیرند، مانند پالایشگاه و ساختمان‌های حفاری شده در معرض انفجار، دلیل آن نیز گازها و بخارهایی است که قابلیت بالای انفجار دارند، لذا استفاده از آن‌ها لازم و ضروری به شمار می‌آید، همچنین جایگاه‌های سوخت CNG، پمپ بنزین‌ها از دیگر اماکنی است که ضرورت الکتروموتور ضد انفجار Ex احساس می‌شود.
  2. پتروشیمی‌ها و صنایع شیمیایی: اشتعال‌زایی بالا ضرورت در استفاده این کالا را موجب می‌شود، مواد شیمیایی مجموعه‌ای از صنایع رنگ و پلاستیک و تولید کود و مواد شیمایی مختلف است.
  3. معدن: در اغلب معادن گازهایی که اشتعال‌پذیر هستند وجود دارد، معادنی از قبیل فلز و ذغال‌سنگ بیشترین بهره را از این وسیله می‌برند.
  4. صنایع بهداشتی و داروسازی: در روند تولید این محصولات از موادی استفاده می‌شود که خطرآفرین و اشتعال‌زایی بالا دارند، این صنایع اغلب اشکال مختلف دارویی اعم از مایعات، قرص و پودر را در بر می‌گیرد.
  5. صنعت هسته‌ای و نظامی: به طور کلی در صنایع نظامی شامل تجهیزات امنیتی، هوانیروز، مهندسی نظام، استفاده از این وسیله در رأس نیاز به تجهیزات اولیه برای ایجاد روند تولید می‌باشد.

طبقه بندی الکتروموتور های ضد انفجار

انتخاب الکتروموتور ضد انفجار برای محیط های حساس معمولاً همراه با استرس و در نتیجه احتیاط زیاد می باشد. در کل موتورهای ضد انفجار فقط آنهایی هستند که برای مکان های با کلاس I تایید شده باشند. و در واقع مکان‌هایی هستند که وجود گازها و بخارات قابل اشتعال در محیط و در طول فرایند کار اجتناب ناپذیر است. در ادامه به طبقه بندی الکتروموتورهای انفجار می‌پردازیم.

سه مولفه اساسی طبقه بندی ها ، گروه ها و بخش ها برای اینکه تعیین کنیم چه الکتروموتوری برای محیط های خطرناک مناسب است وجود دارد. همچنین کدهای T که از مولفه های نمایش حداکثر دمای سطح موتور الکتریکی است، که در ادامه با آنها آشنا می شویم:

طبقه بندی ها

این طبقه بندی ها بر اساس جو و اتمسفری که الکتروموتور در آن کار می‌کند به سه دسته تقسیم می‌‎شوند:

class I و class II و III class

  • کلاس یا طبقه I : شامل گازها ، بخارات غلیظ و مایعات قابل اشتعال
  • کلاس یا طبقه II : گرد و غبار های قابل اشتعال
  • کلاس یا طبقه III : الیاف های قابل اشتعال و ذرات معلق قابل اشتعال

گروه ها

گروه ها شامل طبقه بندی مناطقی خطرناک هستند که بر اساس میزان مواد و متریال قابل اشتعال که به صورت فرار یا انفجار جوی یا غلظت این مواد در محیط تعریف می‌شوند .

در اینجا چند نمونه از موادی که در هر گروه یافت می‌شود را بعنوان نمونه مشاهده می‌کنید. گروه A فرار ترین آنها است .

  1. گروه A تا D برای کلاس I وگروه E تا G برای کلاس II وIII اعمال می‌شود.
  2. گروه A: استیلن
  3. گروه B: بوتادین، هیدروژن
  4. گروه C: اتیلن، سیکلوپروپان
  5. گروه D: بنزین، استون، الکل، گاز طبیعی، پروپان
  6. گروه E: گرد و غبار فلزات مانند آلومینیوم و منیزیم
  7. گروه F: گرد و غبار مانند زغال چوب، کربن
  8. گروه G: گرد و غبار مانند غلات، آرد، پلاستیک های قابل احتراق، گرد و غبار شیمیایی

بخش ها

محیط های خطرناک به بخش های دیگری بر اساس وجود گازها و مایعات پر خطر، هم تقسیم بندی شده اند . به صورت کلی دو بخش وجود دارد. بخش 1 نماینده خطرات موجود در شرایط عملیاتی روزمره است .

بخش1

  • گازهای با غلظت و قابل اشتعال ، بخارها و گرد و غبار معلق قابل احتراق در محیط وجود دارد .
  • خطرات به صورت مداوم یا متناوب یا دوره ای وجود دارد .
  • این خطرات در شرایط معمول و کار عادی حضور دارند.

بخش2

  • این بخش شامل حضور مایعات فرار و قابل اشتعال یا گازهای قابل اشتعال است
  • خطرات معمولا در سیستم های بسته یا منابع بسته وجود دارند.
  • خطرات معمولا در شرایط نا معمول و کارکرد با ایراد و اخلال دستگاه ها نشت و بروز پیدا می‌کنند.

کد های T 

یکی از مهم ترین مواردی که هنگام تهیه و انتخاب الکتروموتور ضد انفجار باید بررسی شود T-code است . کد T یا کد دما نشان گر حداکثر دمای سطح موتور در تمامی شرایط مانند شرایط نرمال و قفل شدگی روتور و شرایط فرسودگی موتور است.

کد T موتور باید کمتر از دمای خود اشتعالی گاز و مخلوط موجود در محیط باشد.

AIT چیست ؟

مخفف Autoignition temperature به معنای دمای خود اشتعالی گازها در محیط های خطرناک است که باید بررسی شود.

در اینجا درجه حرارت سطح هر الکتروموتور با کد T اختصاص شده به آن را آورده‌ایم.

  • 1T 450 درجه سانتیگراد
  • T2 300 درجه سانتیگراد
  • 280 T2A درجه سانتیگراد
  • 260  T2B درجه سانتیگراد
  • 230  T2C درجه سانتیگراد
  • 215 T2D درجه سانتیگراد
  • 200 T3 درجه سانتیگراد
  • 180 T3A درجه سانتیگراد
  • 165 T3B درجه سانتیگراد
  • 160 T3C درجه سانتیگراد
  • 135 T4 درجه سانتیگراد
  • 120 T4A درجه سانتیگراد
  • 100 T5 درجه سانتیگراد
  • 85 T6 درجه سانتیگراد

طبقه‌بندی و ضریب ایمنی الکتروموتور ضد انفجار

در راستای انتخاب الکتروموتور ضد انفجار، به دلیل نقش مهمی که در حفظ ایمنی اماکن در معرض انفجار دارد، لازم است الزامات ساختاری و قوانین مربوط به آن رعایت شود تا موجب اطمینان بالای مصرف کننده گردد. پس برای بهینه‌سازی ضریب ایمنی، این کالا بایستی با تأییدیه استاندارد از مراجعی که مورد تایید هستند، تولید گردد.

دقت کنید اگر دستگاه الکتروموتور ضد انفجار Ex شما دارای چندین حفاظت به صورت همزمان باشد، به جای حرف بعد Eex از حروفی استفاده می‌گردد که نمایانگر انواع گوناگون حفاظت است و اعتبار بالاتری در فناوری و شاخصه کیفی کسب کرده است.

  •  علامت اختصاری Eex نخستین ضریب شاخص ایمنی الکتروموتور است که درج این علامت نشان‌گر لزوم استفاده از این کالا در اماکن خطر آفرین است.
  •  دومین علامت ضریب ایمنی درج علامت اختصاری Eexd که نشان‌گر نوعی از الکتروموتوری است که خاصیت ضد جرقه نیز بر آن افزوده شده تا از انتشار احتراق به خارج از الکتروموتور جلوگیری کند. پوسته این نوع کالا بسیار ضخیم است، طبیعی است که وزن بالاتر از انواع مشابه خود را داشته باشد.
  • در موتورهای با علامت اختصاری  EExde  علاوه بر خود الکتروموتور، ترمینال آن نیز ضدانفجار است و از امنیت بالاتری برخوردار است.
  •  سومین علامت تعیین‌کننده ضریب ایمنی Eexp است که شیوه تولید آن به‌ گونه‌ای طراحی شده است که محیط داخل وسیله مذکور با گاز یا هوا تحت فشار قرار خواهد  گرفت، به صورتی که اتمسفر آن جدا می‌شود و بروز انفجار را کاهش می‌دهد.
  • الکتروموتور ضد انفجار Eexn علاوه بر این که ضدجرقه است، دامنه بازده‌ی آن شامل شرایط عادی و غیرعادی نیز می‌باشد؛ لذا در آن هیچ گونه جرقه که موجب احتراق اتمسفر شود، ایجاد نمی‌گردد.
  • الکتروموتور Eexe که در طراحی آن به رعایت تمهیدات، نسبت به انواع قبل همت بیشتری گمارده شده است، به نام الکتروموتور ضد جرقه نیز از آن یاد می‌کنند.

در یک نتیجه‌گیری کلی از ضرایب ایمنی ذکر شده، ترتیب ارائه شده زیر، روند مناسبی را در میزان مطلوبیت آن‌ها در خاصیت ضد جرقه بودن را ارائه می‌دهد.
EExde>EExd>EExp>EExe>EExn

سوالاتی که برای کاربران ممکن است پیش بیاید

1-تفاوت بین موتورهای ضد انفجار و معمولی چیست؟

موتور ضد انفجار: این موتورها اغلب به گونه ای طراحی می شوند که در محدوده دمایی خاصی کار کنند تا از گرمای بیش از حد و منابع احتراق احتمالی جلوگیری کنند.

موتور معمولی: موتورهای معمولی یا استاندارد ممکن است سطح یکسانی از کنترل دما و حفاظت نداشته باشند.

2-موتورهای ضد انفجار کجا استفاده می شوند؟

موتورهای ضد انفجار برای کاربردهای صنعتی با وجود مواد قابل احتراق مورد نیاز هستند. ضد انفجار به این معنی نیست که موتور هرگز منفجر نمی شود و همچنین از انفجارهای خارجی مصون نیست.

3-اهمیت ضد انفجار چیست؟

علاوه بر محافظت از کارگران، استفاده از تجهیزات تایید شده ضد انفجار نیز می تواند به جلوگیری از آسیب اموال و تلفات تولید کمک کند. انفجارها می توانند صدمات قابل توجهی به ساختمان ها و تجهیزات وارد کنند که منجر به تعمیرات پرهزینه و خرابی می شود.

4-مقاوم ترین ماده در برابر انفجار چیست؟

آزمایش مختلف نشان داده است که فولاد بهترین مقاومت را در برابر تغییر شکل و گسیختگی دارد. آنها انتخابی مطمئن در برابر انفجار هستند.

5-موتورها چگونه منفجر می شوند؟

جرقه های موتورهای الکتریکی می توانند باعث انفجار در محفظه موتور شوند که سپس گرد و غبار یا مایع موجود در هوا را به آتش می کشد و منجر به انفجار شدیدتری می شود.

6-سیم کشی ضد انفجار چیست؟

سیم کشی ضد انفجار به مجرا و آب بندی نیاز دارد. اینها برای جداسازی مدار از گازهای خطرناک هستند. مهر و موم اتصالی بر روی مجرا است که به شما امکان می دهد ترکیب آب بندی را بریزید. این امر از جریان یافتن گازها به داخل مجرا و دسترسی به مناطق کنترل نشده جلوگیری می کند.

7-دمای قابل قبول موتور چقدر است؟

موتورهای امروزی به گونه ای طراحی شده اند که تحمل گرمای بالا را دارند. NEMA حروف را برای درجه بندی دمای عایق موتور مشخص می کند. این درجه بندی دمای عایق به صورت کلاس مشخص می شود: A = 105 ° C، B = 130 ° C، F = 155 ° C، و H = 180 ° C.

8-آیا موتورهای الکتریکی می توانند آتش بگیرند؟

شایع ترین علت احتراق موتور الکتریکی، گرم شدن بیش از حد به دلیل تک فاز بودن است. هنگامی که یک موتور چند فاز بدون رله های اضافه بار مناسب کار می‌کند، می‌تواند بیش از حد گرم شود و هنگامی که یک فاز به دلیل فیوز یا قطع کننده مدار قطع می شود، مشتعل می‌شود.

9-چگونه می توان تشخیص داد که یک موتور ضد انفجار است؟

دارا بودن ویژگی های موتورهای ضد انفجار مثل طراحی و ساخت قوی آن با مواد کیفیت بالا که قادر به مقاومت در برابر محیط های شدید هستند. دارا بودن گواهینامه استاندارد. دارا بودن پلاک ثبت شده معتبر.

10-چگونه موتور الکتریکی را خنک کنیم؟

معمولاً توسط یک فن الکتریکی برای دمیدن هوا روی موتور انجام می شود. خنک کننده اجباری هوا می تواند مقدار گرمای منتقل شده به ساختار دستگاه را کاهش دهد و به موتور اجازه دهد تا در نقطه بار بالاتری کار کند.

11-آیا موتورهای الکتریکی نیاز به خنک کننده دارند؟

خنک کننده کارآمد برای دفع گرمای تولید شده در طول کار همه الکتروموتورها ضروری است، زیرا گرمای بیش از حد می تواند منجر به کاهش راندمان، افزایش سایش و خرابی زودرس شود. با انتخاب روش خنک کننده مناسب و انجام تعمیر و نگهداری منظم، می توانید عمر و قابلیت اطمینان موتورهای الکتریکی خود را افزایش دهید.

12-چرا دمای موتور بالا می رود؟

فشار بیش از حد به موتور باعث تولید گرمای بیشتری می شود. سعی کنید بار روی سیستم را کاهش دهید تا ببینید آیا گرمای بیش از حد کاهش یافته است یا خیر. به طور مشابه، کارکردن موتور با سرعت یا ولتاژ اشتباه نیز می تواند منجر به گرم شدن بیش از حد شود. کنترل های خود را بررسی کنید تا تنظیمات را تأیید کنید و در صورت لزوم آنها را تنظیم کنید.

سخن پایانی

انتخاب الکتروموتور ضد انفجار برای کاربردهای صنعتی در مجاورت مواد قابل احتراق و پر خطر مورد نیاز هستند. ولی ضد انفجار به این معنی نیست که موتور هرگز منفجر نمی شود و همچنین از انفجارهای خارجی مصون نیست. در عوض، یک موتور ضد انفجار دارای ویژگی هایی است که از انفجار موتور داخلی از احتراق فضای بزرگتر، محیطی و قابل احتراق جلوگیری می کند.

در واقع انتخاب الکتروموتور ضد انفجار بر اساس طبقات و گروه ها و کد T و مناسب برای شرایط محیطی میتواند سخت باشد. یک انتخاب غیر استاندارد می‌تواند باعث بروز مشکلات بزرگی شود و در حداقل‌ترین موارد می‌تواند منجر به خرید یک الکتروموتور گران تر شود .

در محیط‌هایی نظیر معادن، پالایشگاه‌ها، کارخانه‌های رنگ و پلاستیک و… که به‌ دلیل وجود مواد اشتعال زا، کوچکترین جرقه می‌تواند موجب آتش‌سوزی شود، تجهیزاتی نظیر الکتروموتور، بایستی استانداردهای خاص خود را داشته باشند. الکتروموتورهای ضد انفجار برای همین منظور طراحی شده‌اند.

با ذکر منبع: https://worldwideelectric.com/articles/explosion-proof-electric-motor/

برای کسب اطلاعات بیشتر و بهتر شدن مطالب، نظرات و پیشنهادات خود را از طریق فرم زیر با ما به اشتراک بگذارید:

    برای هر چه بهتر شدن شیبا صنعت در ارائه خدمات و اطلاعات لطفا امتیاز خود را وارد کنید.
    [آمار کل: 1 میانگین: 4]

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *