الکتروموتور ترمز دار چیست ؟انواع و کاربردهای الکتروموتور ترمز دار

الکتروموتور ترمز دار

الکتروموتور ترمز دار چیست؟

الکتروموتور ترمز دار وسیله بسیار مهمی است برای مواقعی که می خواهید چرخش سریع موتورهای الکتریکی متوقف شوند. بطور کلی، ترمز دار کردن الکتروموتور می تواند باعث افزایش ایمنی در کار و کاهش خطرات احتمالی متوقف نشدن بلافاصله موتور پس از ارسال دستور ایست شود.

امروزه با کاربرد زیادی که الکتروموتور در صنایع مختلف و تولید انواع بالابر پیدا کرده است ، الکتروموتور ترمز دار با این قابلیت که می توان استارت و استاپ آن را در زمان دلخواه تعیین کرد کاربرد بسیاری دارد . الکتروموتور ترمز دار که با نام موتور کلاج دار هم شناخته می شود در بالابر ها ، انواع آسانسور ، پله های برقی و مواردی مشابه استفاده می شود.

عنصر مهم یک الکتروموتور ترمز دار،همانطور که از نامش مشخص است ، ترمز الکتروموتور است. ترمز الکتروموتور وظیفه متوقف کردن موتور برقی را بلافاصله پس از قطع جریان برق را برعهده دارد. درواقع، موتورهای الکتریکی معمولا پس از قطع جریان، کمی زمان لازم دارند تا به‌ طور کامل متوقف شوند. اما ترمز الکتریکی این زمان را به صفر و یا کمترین حد ممکن می‌رساند. ضرورت وجود ترمز الکتروموتور در ابزار و اجزای بسیاری احساس می‌شود. به همین دلیل موتورهای الکتریکی همراه با ترمز ارائه می‌شوند و همانطور که گفتیم این نوع موتورها را الکتروموتور ترمز دار می‌نامند. اما گاهی الکتروموتورها فاقد ترمز هستند اما در عین حال وجود یک ترمز قدرتمند در کنار آن‌ها ضروری است. در این حالت ترمز الکتروموتور به صورت مجزا خریداری شده و در کنار موتور نصب می‌شود. انتخاب بهترین ترمز الکتروموتور نکات خاص خود را دارد. درواقع لازم است که ترمز الکتروموتور مناسب برای دستگاه و متناسب با ویژگی‌های موتور انتخاب شود. در ادامه درباره این مسئله بسیار مهم بیشتر توضیح خواهیم داد.پس همراه ما باشید.

از ترمز الکتروموتور چه می‌خواهید؟

یکی از مهمترین ویژگی‌هایی که انتخاب بهترین ترمز الکتروموتور برای دستگاه موردنظر را تبدیل به کاری دقیق و تخصصی می‌کند، تاثیر سایز ترمز الکتروموتور بر قدرت و توانایی آن است. این تاثیر باعث می‌شود که بتوان با توجه به نیاز خود، ترمز بهتری را انتخاب نمود. به‌طور کلی ترمز الکتروموتور از چهار بخش اصلی تشکیل شده است:

1-آهن ربای الکتریکی (مگنت)
2-لنت
3-صفحه
4-هزار خار

قطعات ترمز الکتروموتور

در بین این اجزا، مگنت بلافاصله پس از اتصال جریان برق لنت را از صفحه جدا می‌کند. همین امر به روتور موتور اجازه چرخش مجدد می‌دهد. هنگام قطعی جریان برق نیز عکس این عمل اتفاق افتاده و مگنت ابتدا صفحه و سپس روتور را به خود چسبانده و موتور را متوقف می‌کند. این عمل با سرعت بسیار زیادی اتفاق می‌افتد.

در این فرآیند، قدرت مگنت و کیفیت لنت و صفحه در سرعت عمل و قدرت ترمز تاثیر بسیاری دارند. همین موضوع تفاوت عملکرد و بازده ترمز الکتروموتورها را به‌دنبال دارد. اینکه کاربر چه سرعتی را برای توقف الکتروموتور نیاز داشته باشد و قدرت الکتروموتوری که ترمز درکنار آن قرار می‌گیرد چقدر است در انتخاب ترمز تاثیر مستقیم دارد. لازم است قدرت موتور و سرعت عمل مورد نیاز با ویژگی‌ها و بازده ترمز مقایسه شده تا به انتخاب بهترین ترمز الکتروموتور دست یابیم.

انتخاب ترمز الکتروموتور بر اساس برق ورودی موتور

یکی دیگر از موارد موثر در انتخاب ترمز الکتروموتور، ویژگی‌های موتور از نظر برق ورودی است. موتورهای الکتریکی به صورت الکتروموتور سه فاز و یا الکتروموتور تک فاز تولید می‌شوند. این امر در انتخاب ترمز الکتروموتور نیز موثر است. چرا که ترمزها با توجه به نوع الکتروموتورها در دو نوع تک فاز و سه فاز تولید می‌شوند. بنابراین باید به این موضوع دقت داشت که برای چه موتوری ترمز لازم داریم. ضمن اینکه ترمزهای الکتروموتور در دو نوع تک و دوبل تولید می‌شوند. به این معنی که دارای اتصالات تک و دوبل هستند که به آن‌ها قابلیت اتصال به انواع الکتروموتور را می‌دهد. در این بخش نیز باید دید که چه نوع ترمزی مورد نیاز موتور و دستگاه کاربر است تا انتخاب بهترین ترمز الکتروموتور صورت گیرد.

انتخاب ترمز الکتروموتور بر اساس نوع عملکرد

نوع ترمز الکتروموتور از نظر عملکرد نیز در انتخاب آن بسیار موثر است. به این معنا که شما نیاز به ترمز الکتروموتور جریان معکوس دارید یا ترمز الکتروموتور جریان مستقیم. دقت داشته باشید تفاوت این دو بسیار زیاد است و هنگام انتخاب باید درمورد این نکته دقت کافی به خرج داد. همانطور کاربرد هریک نیز کاملا متفاوت است. کاربرد ترمز الکتروموتور جریان مستقیم در ماشین ابزار و وسایل نقلیه بیشتر دیده می‌شود. درحالی که ترمز الکتروموتور جریان معکوس مصارف کاملا متفاوتی دارد.

همچنین در انتخاب بهترین ترمز الکتروموتور باید به مکانیز عملکرد آن‌ها نیز دقت کرد. به این معنی که ترمز الکتروموتور از نوع مکانیکی است یا مغناطیسی. در مدل‌های مغناطیسی یا مگنتی توقف از طریق اینورتر یا درایور موتور صورت می‌گیرد. این نوع ترمز الکتروموتور قابلیت‌های متعددی مانند امکان برنامه‌ریزی برای شرایط مختلف را دارد. این قابلیت را در ترمزهای مکانیکی شاهد نیستیم. بنابراین برای انتخاب بهترین ترمز الکتروموتور باید دقت داشت که قابلیت‌های کدام نوع ترمز مورد نیاز است.

انتخاب ترمز الکتروموتور براساس برند

مورد دیگر انتخاب برند ترمز الکتروموتور است. بدون شک، ترمزهای الکتروموتور نیز در برندهای مختلف کیفیت‌های متفاوتی دارند و ما شاهد تفاوت‌های عملکردی در آن‌ها هستیم. حتی ایمنی موجود در برند‌های مختلف متفاوت است و البته وزن و ابعاد ترمزهای الکتریکی برندهای مختلف یکسان نیست. درواقع نحوه ساخت و کیفیت متریال و مهندسی انجام شده در اجزای این قطعه مهم صنعتی، تفاوت‌های اصلی ترمزهای الکتریکی از برندهای مختلف را تشکیل می‌دهند.

گاهی برخی از قابلیت‌ها در ترمزهای الکتروموتور تنها در برخی برندهای خاص ارائه می‌شود. بنابراین باید پس از بررسی و تهیه یک لیست از ویژگی‌های مورد نیاز از ترمز الکتروموتور، اقدام به بررسی کاتالوگ برندهای مختلف نماییم تا بتوانیم به انتخاب بهترین ترمز الکتروموتور دست یابیم. البته در این مرحله دریافت مشاوره از کارشناسان فروش فروشگاه‌های معتبر و مطمئن نیز بی‌تاثیر نیست.

انواع الکتروموتورهای ترمز دار موجود در بازار

یکی از مهمترین و محبوب ترین الکتروموتورهای ترمز دار در صنایع، الکتروموتور MGM است. الکتروموتور MGM به دلیل عملکرد مناسب خود در صنایع و همچنین افزایش بازدهی فرآیندهای تولید، همیشه محبوب بوده است.

علاوه بر این، می توان به برخی دیگر از الکتروموتورهای ترمز دار محبوب بازار نیز اشاره کرد:

  • الکتروموتورهای ترمز دار زیمنس
  • الکتروموتورهای ترمز دار چینی
  • الکتروموتورهای ترمز دار موتوژن
  • الکتروموتورهای ترمز دار WEG

هر یک از این دستگاه ها می توانند با مکانیسم های خاص خود باعث افزایش ایمنی واکنش ها و فرآیندهای تولید مختلف شوند. معمولا در صنایع مختلفی از این الکتروموتورهای ترمز دار استفاده می شود .

انواع ترمز برای الکتروموتورها در صنایع

ترمزهای مختلفی برای الکتروموتورها وجود دارند. معمولا ترمز دار کردن الکتروموتور باعث افزایش بازدهی فرآیندها و افزایش ایمنی آنها خواهد شد. البته به یاد داشته باشید که نباید این ترمزها را به حال خود رها کنید. سرویس های دوره ای برای هر نوع ترمز ضروری اند که باید آنها را انجام دهید، تا دستگاه شما در بهترین حالت امن قرار بگیرد و از بروز هزینه های زیاد خراب شدن آن جلوگیری شود.

1-ترمزهای مکانیکی مخصوص برای الکتروموتورها

این نوع ترمزها یکی از شناخته شده ترین نوع ترمزها هستند. اساس کار این ترمزهای الکتروموتور بدین صورت است که پس از قطع جریان موتور و احساس نیاز به ترمز، این ترمزها با داشتن لنت و فنر، به دور روتور سفت می شوند و باعث توقف آن خواهند گشت. در بالابرهای نفربر و همچنین در دستگاه هایی که باید پس از قطع جریان فشار باقی بماند، این ترمزها استفاده می شوند.

در این ترمزها، دو دیسک وجود دارد که یکی ثابت است و دیگری به شفت موتور الکتریکی متصل است. این دو دیسک هنگامی که دستور ایست را ببینند، به سمت هم با کمک فنر و لنت فشرده می شوند و باعث قطع چرخش موتور خواهند شد.

2- ترمزهای جریان مستقیم DC در الکتروموتور

این ترمزها از سریع ترین ترمزهای الکتروموتورها هستند. این ترمزها برای صنایعی مناسب هستند که پس از قطع جریان موتور، دیگر فشاری روی موتور نمی آید. یعنی اگر شما بخواهید در صنایعی که پس از قطع جریان موتور باز هم فشار چرخش وجود دارد، از این ترمزها استفاده کنید، باعث فشار اضافی بر روی موتور خواهید شد.

سیستم پیچیده این ترمزها هرچند وقت یکبار باید سرویس دهی شوند تا هیچ مشکلی در روند کارکرد آنها پیش نیاید. این ترمزها به سرعت می توانند موتور را متوقف کنند، البته پس از قطع کامل جریان چرخشی موتور و برداشتن فشار از روی آن.

3- ترمزهای اینورتر دار

این ترمزها، یکی از بهترین انواع ترمز برای الکتروموتورها هستند. اساس کار این ترمزها اینگونه است که آمادگی انجام عمل در هر لحظه وجود دارد.پس از آنکه شما دستور ایست را دادید، کمی تاخیر در ترمز مشاهده می شود و این برای اطمینان از زمان ترمز و همچنین دستور شما است.

پس از آنکه پردازش ها انجام شد، با یک سیستم ترمز پله ای، موتور متوقف خواهد شد. در این ترمزها، میکروپروسسور هایی وجود دارند که می توانید به آنها برنامه های خاص خود را بدهید. این خود باعث افزایش کارایی آنها می شود.

4-ترمزهای جریان معکوس برای موتورهای الکتریکی

این ترمزها اساس کار بسیار جالبی دارند.برخلاف ترمزهای قبلی، در این ترمزها یک جریان معکوس بر جهت چرخش موتور الکتریکی به آن وارد می شود. این جریان در موتورهای سه فاز، با تعویض جای دو عدد از فازها انجام می شود. در موتورهای تک فاز هم این ترمز با عوض کردن جای یکی از دو سر مدار اصلی عملکرد خود را به نمایش می گذارد.

در ترمزهای جریان معکوس بلافاصله پس از دستور ایست، یک جریان مخالف با مدار موتور وارد سیستم می شود. این جریان مخالف باید به اندازه باشد تا فقط چرخش موتور را نگه دارد، در غیر این صورت ممکن است جریان دیگری خلاف جریان دیگر ایجاد شود و این اصلا مدنظر ما نیست.

کاربردهای الکتروموتورهای ترمز دار در صنایع مختلف

کاربردهای مختلفی برای الکتروموتورهای ترمز دار وجود دارد. برخی از مهمترین این کاربردها را نام می بریم:

  • استفاده از ترمز در آسانسورها
  • استفاده در انواع جرثقیلها
  • استفاده در صنایع غذایی
  • استفاده در توربین های بادی
  • استفاده در نوار نقاله انتقال مواد با زاویه
  • استفاده در تاور کلایمرها
  • استفاده در دستگاه های بسته بندی

هر یک از این کاربردها برای الکتروموتورها می توانند باعث افزایش ایمنی و همچنین بازدهی فعالیت های شما شوند.

 نتیجه گیری

در صنایع، احساس نیاز به متوقف شدن بلافاصله موتورهای الکتریکی همیشه وجود دارد. قطعا هرچه سرعت چرخش و عملکرد موتورهای الکتریکی بیشتر باشند، توقف آنها پس از دستور ایست زمان بیشتری به طول خواهد انجامید.

حال یک مسئله بزرگ پیش می آید، پس از ارسال دستور ایست به موتور، اگر موتور همان لحظه متوقف نشود، باعث خرابی های بسیاری خواهد شد. پس به عنوان یک راهکار عملی و درست، استفاده از الکتروموتور ترمز دار را پیشنهاد می کنیم. البته می توانید بجای خرید الکتروموتور ترمز دار، ترمز دار کردن الکتروموتور را نیز انجام دهید، به هر حال مهم این است که موتور الکتریکی شما ترمز داشته باشد.

 ترمزهایی که در الکتروموتورهای ترمز دار وجود دارند، می توانند انرژی الکتریکی موجود را در آن واحد به انرژی مکانیکی تبدیل کنند. این انرژی مکانیکی می تواند در نهایت باعث توقف بلافاصله الکتروموتور شود. البته باید دقت داشت که منبع تغذیه و تامین انرژی برای این ترمز بسیار مهم است.شما هم می توانید منبع تغذیه این ترمز را همگام و یکسان با موتور الکتریکی خود در نظر بگیرید. علاوه بر این، می توانید منبع تغذیه ای کاملا جدا برای آن در نظر گرفته و خیالتان را از بابت کارکرد همیشگی و بدون توقف ترمز راحت کنید.

برای راهنمایی بیشتر و نیاز به مشاوره در این زمینه با کارشناسان ما در شیبا صنعت تماس بگیرید .

برای هر چه بهتر شدن شیبا صنعت در ارائه خدمات و اطلاعات لطفا امتیاز خود را وارد کنید.
[آمار کل: 1 میانگین: 5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *