الکتروموتور پله ای و تخت | کاربرد | مزایا و معایب
بررسی الکتروموتور پله ای و تخت – شیبا صنعت
در این مطلب به بررسی الکتروموتور پله ای و تخت میپردازیم و همینطور درباره کاربرد و مزایا و معایب آنها صحبت میکنیم.
الکتروموتور پله ای چیست ؟
عملکرد الکتروموتور پله ای چگونه است ؟
انواع الکتروموتور های پله ای
1-الکتروموتور پله ای مغناطیس دائم
این الکتروموتور ها دارای آهنربای دائم کار میباشند. قرارگیری دو قطب مخالف آهنرباها بصورت موازی در کنار یکدیگر است که باعث افزایش گشتاور میشود. الکتروموتورهای مغناطیس دائم از نوع ارزان ترین و کم دقت ترین نوع موتورهای پله ای میباشند و از مزایای آنها می توان به هزینه نگهداری کم اشاره کنیم.
2-الکتروموتور پله ای مغناطیس متغیر
الکتروموتور پله ای مغناطیس متغیر ساختار ساده ای دارد، از ولتاژ DC تغذیه میشود و امروزه کمتر از آن استفاده میشود. روتور این الکتروموتورها بصورت چرخ دنده ای است و با اتصال جریان الکتریسیته و بوجود آمدن میدان مغناطیسی، روتور به سمت قطب های استاتور جذب شده و شروع به چرخیدن میکند.
3-موتور پله ای ترکیبی یا هیبرید
الکتروموتور پله ای هیبرید، ترکیبی از دو الکتروموتور مغناطیس دائم و مغناطیس متغیر می باشد. عملکرد گشتاور این الکتروموتورها از نوع مغناطیس دائم بهتر است. در این الکتروموتور ها قطب منفی در وسط روتور و قطب مثبت در سر دندانه های روتور قرار دارد.
سیم پیچی الکتروموتور پله ای
کاربرد موتور پله ای
- ربات ها
- تجهیزات نظامی
- تجهیزات پزشکی
- چاپگر های رایانه ای و اسکنرها
- نورپردازی های هوشمند
- دستگاه های CNC
- صنایعی همچون خودرو سازی
مزایای الکتروموتور پله ای
- سرعت دقیق و کنترل آسان
- طراحی ساده و اصطکاک پایین
- هزینه تعمیر و نگهداری کم
- حساسیت بالا در عملکرد، توقف، راه اندازی
- عدم وجود جاروبک
- کنترل توسط کامپیوتر
معایب الکتروموتور پله ای
- توان محدود
- راندمان کم
- در سرعت بالا مقدار گشتاور کاهش پیدا میکند.
- نیاز به جریان DC
تفاوت استپ موتور و سرو موتور
الکتروموتور تخت چیست ؟
یکی از مدل های معروف و خاص الکتروموتورها می توان به الکتروموتورهای تخت یا خطی نام برد. این نوع از الکتروموتورها در صنایع مختلفی که برشکاری در آنها به صورت مستمر و فراوان وجود دارد استفاده گردند، برای مثال می توان به صنایعی از قبیل صنایع چوب بری ها و کارخانه های سنگ بری نام برد.
ویژگی مهم این نوع از الکتروموتورها که به الکتروموتورهای تخت یا flat معروف هستند نصب کردن و استفاده آسان و مطمئن از آنها است. لازم به ذکر است الکتروموتورهای تخت دارای ابعاد و فریم های مختلف و بدنه هایی با جنس های گوناگون هستند از قبیل الکتروموتور چدنی و آلومینیومی در بازار وجود دارند.
این ویژگی که الکتروموتورها دارای ابعاد و فریم های مختلف هستند باعث میشوند در اماکن و جاهای مختلف با ابعاد مختلف استفاده شوند و دیگر نیازی به نگران بودن از بابت محدودیت های فضایی نمیباشد.
الکتروموتورهای تخت مانند هر الکتروموتوری از اجزایی مانند روتور و استاتور و بدنه ساخته شدهاند که در ادامه به بیان این ویژگی ها میپردازیم.
اجزای تشکیل دهنده الکتروموتورهای تخت
- استاتور
- روتور
- شافت
- فن خنک کننده
- بدنه
استاتور: بخش ثابت الکتروموتور را استاتور گویند و وظیفه اصلی استاتور در الکتروموتور ها بوجود آوردن میدانی مغناطیسی میباشد به همین دلیل است که استاتورها به صورت ورقه ای تولید میشوند تا تلفات ناشی از جریان گردابی کاهش پیدا کند که جریان های گردابی باعث تولید گرما و نیز باعث داغ شدن استاتور میشوند که این تولید گرما و داغ شدن استاتور باعث میشوند انرژی هدر رود.
روتور: به بخش متحرک هر الکتروموتوری روتور گویند. روتورها از قطعاتی جدا از هم و باریک که عموما از جنس فولاد هستند تولید میشوند که در میان آنها میله هایی از جنس مس و آلومینیوم قرار میدهند.
شافت: وظیفه شافت در الکتروموتورها این است که انرژی مکانیکی تولید شده به وسیله الکتروموتور را به سیستم صنعتی انتقال دهد.
فن خنک کننده: کارکرد فن ها در صنعت این است که قطعه صنعتی مورد نظر را خنک کنند زیرا گرما باعث میشود که انرژی هدر رود و به همین دلیل نیز هر الکتروموتوری دارای یک یا چند فن خنک کننده میباشد.
بدنه: همانطور که بیان شد هر الکتروموتوری از قطعات مختلفی تشکیل شده است که بدنه در کنار این که از ورود گرد و غبار به داخل الکتروموتور جلو گیری میکند باعث میشود که قطعات الکتروموتورها پراکنده نشوند و در سیستم به کار خود ادامه دهند لازم به ذکر است که بدنه های الکتروموتورها از جنس های آلومینیوم و چدن تولید میشوند.
ویژگی های الکتروموتور های تخت:
- میتوانند به راحتی نصب و راه اندازی شوند.
- دارا بودن اندازه های مختلف
- استفاده کردن به صورت مستمر
- دارا بودن دور و توان های مختلف
سخن آخر
ما در این مطلب سعی کردیم به بررسی الکتروموتور پله ای و تخت بپردازیم و تا حدودی کاربرد آنها و مزایا و معایب هرکدام را بررسی کنیم. در صورتی که نیاز به اطلاعات بیشتر داشتید میتوانید پیام خود را برای ما از طریق فرم زیر ارسال کنید و یا اینکه نظرات و پیشنهادات خود را با ما به اشتراک بگذارید.