یاتاقان | کاربرد یاتاقان در الکتروموتور
کاربرد یاتاقان در الکتروموتور
در این مطلب با یاتاقان و کاربرد آن در الکتروموتور آشنا می شویم.
همانطور که می دانیم، الکتروموتور دارای قطعات و اجزای بسیاری است که هر کدام از این آنها دارای وظیفه و نقشی در الکتروموتور می باشد. در اصل یاتاقان یا برینگ، به قطعه ای گفته می شود که بین دو قطعه دیگر قرار می گیرد و حرکت نسبی را بین آن دو قطعه مشخص می کند. یاتاقان ها بر اساس باری که می توانند تحمل کنند و یا دامنه حرکتی که مجاز هستند دسته بندی می شوند.
یاتاقان ها موجب پایین آمدن فرسایش و بالا رفتن سرعت شده و اصطکاک را بین قطعات متحرک کاهش می دهد و با به حداقل رساندن اصطکاک، حرکت مورد نظر را تسهیل می کنند. این کاهش اصطکاک معمولاً بوسیله طراحی ظاهری، یا موادی که دارد و یا همراه داشتن یک سیال بین سطوح و یا جدا کردن سطوح بوسیله ایجاد میدان مغناطیسی صورت می گیرد.
یاتاقان که با اصطلاح انگلیسی آن یعنی برینگ هم شناخته میشود از اجزای اصلی الکتروموتور است و وسیلهای است که امکان حرکت را بین دو جسم ایجاد میکند. این قطعه به شکل نیمدایره نازک است. جنس آنها از فلز است و دربرابر حرارت و ضربه مقاوم است. ساختمان آن شامل یک پوسته بیرونی از جنس فولاد یا برنز و یک یا چند لایه مواد یاتاقانی میشود.
مواد یاتاقانی از ترکیب آلیاژ فلزات قلع، آنتیموان، مس و سرب یا جیوه، قلع، گالیم و آلومینیوم به دست میآید. گاهی هم از بابیت، قلع و سرب استفاده میشود. این تغییر ترکیبات نقش مستقیم بر وزن آن دارد و در موتورهای مختلف براساس تعداد یاتاقانی که مورد استفاده قرار میگیرد و تاثیری که بر وزن نهایی آن میگذارند انتخاب میشوند.
لایههای مواد یاتاقانی که به ضخامت چند هزارم اینچ هستند به تعداد مختلف در یاتاقانهای موتورهای متفاوت استفاده میشوند و باز هم با توجه به وزن موتور این مواد در لایه های دو، سه یا چهارتایی روی پوسته قرار داده میشوند. لایههای مواد یاتاقانی به ترتیب زیر، روی پوسته قرار میگیرند:
- لایه آلیاژ مس و سرب
- لایه نیکل
- لایه آلیاژ سرب و قلع
- مواد پودری قلع
آشنایی با کاربرد یاتاقان
همانطور که گفتیم یاتاقان ها دسته های متفاوتی و همچنین سرعت های مختلفی دارند که در ادامه توضیح می دهیم. برای مثال نوع ساده آنها در سرعت های کم عملکرد بهتری دارند، نوع غلتشی در سرعت های بالا عملکرد بهتری دارند و از دو رینگ و تعدادی ساچمه بین آنها تشکیل میشود. ساچمهها مماس با هم هستند و از توریهای برنجی برای جداسازی آنها استفاده میشود. فاصلهی دو رینگ و قطر ساچمهها در تمام قسمتهای یاتاقان غلتشی برابر است.
و همینطور یاتاقان های لغزشی و مغناطیسی با استفاده از مواد و ایجاد میدان مغناطیسی عملکرد خوبی دارند. در این نوع لایههای مختلف مواد یاتاقان روی هم و به ترتیب قرار گرفته و ایجاد یک محفظه محافظ میکنند. این یاتاقانها معمولا به عنوان نگهدارنده و محافظ حرکات استفاده میشوند.
یاتاقان های عمودی یا استوانه ای را بوش می نامند و معمولا در الکتروموتور هایی کاربرد دارند که بار موتور سبک و محیطی که الکتروموتور در آن قرار دارد از رطوبت نسبی برخوردار باشد. بوش ها ساخته شده از کمی گرافیت و مس مخلوط با هم هستند. نقش بوش در الکتروموتور هم همانند یاتاقان تسهیل حرکت داخل الکتروموتور می باشد. اما برای اینکه بوش عملکرد خوبی داشته باشد باید شرایطی را داشته باشد، که عبارتند از:
- باید جنس آن تا حدودی خاصیت اسفنجی داشته باشد، به طوریکه اگر داخل آن را با روغن موتور پر کردیم و با دستمان در آن را گرفتیم و به سمت پایین فشار دادیم روغن از درز های آن خارج شود این خاصیت از خوردگی محور روتور در داخل بوش جلوگیری می کند.
- بوش ها باید در داخل محفظه ای قرار گیرند که مدام با روغن در تماس باشند زیرا سطح تماس بوش با روتور بسیار بالاست و وجود روغن موجب تسهیل در حرکت این دو می شود.
- به علت اینکه محور روتور و بوش دائم با هم در تماس هستند باید یک فاصله استانداردی بین آنها قرار بگیرد که فاصله کم باعث ساییدگی و فاصله زیاد باعث مشکل در راه اندازی و عملکرد الکتروموتور می شود.